شیر برقی هیدرولیک

شیر برقی هیدرولیک و پدیده هیدرولیک پنوماتیک

شیر برقی هیدرولیک رکسرود

REXROTH Directional Control Valves 

H- 4 WEH 62…

دایرکشنال کنترل ولو وکسرود 

انواع شیر کنترل جهت هیدرولیک صنعتی 

شیر برقی هیدرولیک و اجزا

انواع شیر برقی هیدرولیک صنعتی  و نقشه شیر برقی هیدرولیک در پدیده هیدرولیک پنوماتیک 

شیر برقی هیدرولیک یا سولنوئید ولو (solenoid valve  ) یا دایرکشنال کنترل ولو (directional control valae ) یکی از انواع شیرهای کنترل جهت هیدرولیک می باشد که برای جهت دادن به سیال در مسیر دلخواه مورد استفاده قرار می گیرد.

شیر برقی هیدرولیک  و اجزای شیر هیدرولیک صنعتی ، نحوه ی عملکرد اجزای  داخلی و خارجی شیر هیدرولیک صنعتی  ، در ادامه به تشریح آن می پردازیم

بدنه اصلی

سلونویید

اسپول 

فنر

بوبین

مهره 

سوکت

طرز کار شیر برقی هیدرولیک دایرکشنال کنترل ولو به این صورت است (انواع مختلفی از ولو های کنترل جهت هیدرولیک وجود دارد در این مقاله فعلا فقط سری سلونویید ولو مورد بررسی می باشد اگر علاقمند به دانستن نام شیر های هیدرولیک صنعتی هستید مقاله ی آموزش هیدرولیک به شما کمک می نماید  با تکمیل مقاله در فواصل زمانی کوتاه اطلاعات شما کامل تر خواهد شد ) که  هنگامی که برق وارد بوبین می شود، با ایجاد یک میدان مغناطیسی سبب حرکت سولنوئید می شود و به تبع آن با توجه به وجود روغنی که در داخل شیر و بین برآمدگی های اسپول هست،حرکت اسپول و در نتیجه  جا به جایی آن  بین پورت ها صورت می پذیرد.

قیمت شیر برقی هیدرولیک صنعتی :

با توجه به اهمیت استراتژیک نقش انواع مختلف شیر های برقی هیدرولیک ،قیمت شیر برقی هیدرولیک آخرین موردی است که باید به آن توجه نمود و مبرهن است که بسیار متغیر است .

انواع شیر برقی هیدرولیک چیست :

در تقسیم بندی انواع شیر هیدرولیک می توان نوع ساده ی دایرکشنال ولو های معمول را به دو دسته اصلی تک بوبین و دو بوبین تقسیم کرد.

شیر هیدرولیک تک بوبین [شیر چهار – دو  (چهار راه دو وضعیتی)] ، شیر برقی هیدرولیک یک طرفه ، که فقط یک عدد بوبین بر روی شیر قرار دارد( در بازار ایران شیر یک کله هیدرولیک نامیده می شود!!!)

شیر هیدرولیک دو بوبین [شیر چهار – سه  (چهار راه سه وضعیتی)] ، شیر برقی هیدرولیک دو طرفه ،که به سبب برخورداری از دو بوبین تنوع بیشتری در فرمان پذیری دارند( در بازار ایران شیر دو کله هیدرولیک نامیده می شود!!!)

انواع شیر برقی هیدرولیک صنعتی  و سایز بندی آن :

قطعات هیدرولیک و مشخصا شیرهای هیدرولیک به لحاظ سایز بندی از یک پروتکل و استاندارد جهانی پیروی می کنند(ISO – 4401) ، که اغلب این اندازه ها  بر اساس و مقیاس اینچ استوار است .

رایج ترین و پر مصرف ترین سایز ها به ترتیب کوچک به بزرگ  (از راست به چپ بخوانید) در سطر زیر قابل مشاهده است .

1/4 – 3/8 – 1/2 – 3/4 – 1 – 1/4 1 – 1/2 1 – 2

باید بدانیم که (از چپ به راست بخوانید)

 NG6 – NG8 – NG10 – NG16 – NG25 –  NG32  

که دقیقا معادل هم هستند .

با توجه به حجم اصولی عبور سیال( این اصول برای هر قطعه و ولوی در یک طیف خاص می تواند متغییر باشد که برای دستیابی به رنج میزان سیال عبوری باید به کاتالوگ قطعه مراجعه کرد . پرمصرف ترین آنها به ترتیب سایز 1/4 و 3/8 می باشد. نکته قابل توجه اینجاست که در سایز 1/4 ، 4 پورت و در سایز 3/8 5 پورت( دو پورت برای تانک وجود دارد ) برای عبور و مرور روغن وجود دارد .

شیر هیدرولیک و معانی حروفی که بر روی آن حک می شود

بر روی بدنه ی همه ی شیر ها و قطعات هیدرولیک یک سری حروفی مشاهده می شود این حروف را در بالای مربع های مشخص کننده ی فرمان هم می توان دید.

حروفی انگلیسی به صورت A,B,P,T  درج شده است که در واقع مسیرها و پورت های یک شیر را نشان می دهد.

هر شیر برقی هیدرولیک در قسمت پایین خود 4 یا 5 پورت برای ورود و خروج روغن دارد که این پورت ها با حروف انگلیسی نشان داده می شوند.

P = مسیر ورود روغن به داخل شیر(پمپ)

T = مسیر خروج روغن به داخل تانک یا مخزن

A = مسیر خروج روغن به سمت  ورود عملگر یا مسیر1

B = مسیر خروج روغن به سمت خروج عملگر یا مسیر  2 

 

علائم نقشه خوانی شیر هیدرولیک

نقشه شیر برقی هیدرولیک ، شیر برقی هیدرولیک و انواع فرمانها:

یه جهت تکمیل اطلاعات عزیزان لازم است بدانیم که گاهی ممکن است به عبارات ذیل برخورد نمایید.

شیر 4/2 (بخوانید چهار دو یا ۴ به ۲ ،عدد اول تعداد پورت های شیر و عدد دوم تعداد موضع های شیر است ) :

منظور دایرکشنال ولوی دارای 4 پورت و دو موضع خواهد بود که اغلب به شیر برقی هیدرولیک تک بوبین و شیر های حافظه اطلاق می شود.

در فرمان های شیر برقی هیدرولیک ، این مدل به دلیل شباهت ظاهری فرمان آن به نماد ضربدر و موازی به شیر های ضرب در موازی معروف هستند 

دارای 4 پورت P,A,B,T  هستند، یعنی دارای 2 تغذیه برای عملگر هستند.

عملکرد آنها به این صورت است که در حالت عادی (بسته به نوع نصب) هنگامی که به آن فرمان ندادیم جک را در یک جهت مشخص حرکت می دهد و به محض برق دار شدن جک در مسیر مخالف حرکت می کند.

شیر 3/2 (بخوانید سه دو یا ۳ به ۲ ، عدد اول تعداد پورت های شیر و عدد دوم تعداد موضع های شیر است ) :

منظور ولو هیدرولیکی دارای 3 پورت و دو موضع می باشد که مشمول شیرهای پاپت ایستاده یا نشسته خواهد بود (نگران نام پاپت یا نشسته نباشید کمی بعد تر توضیح خواهیم داد)

 دارای 3 پورت P,A,T  می باشند. یعنی یک پورت برای ورود روغن از پمپ، یک پورت مخصوص عملگر و یک پورت برای برگشت و تخلیه به مخزن هیدرولیک می باشد.

به صورت کلی دو نوع از این فرمان ها وجود دارد یعنی نرمال کلوز و نرمال اوپن.

شیر 3/2 هیدرولیکی نرمال کلوز همانطور که از اسم آن پیداست در حالت نرمال (یعنی زمانی که شیر برق دار نشده) به صورت بسته می باشد یعنی مسیر ورودی روغن به هیچ کجا راه ندارد (پورت p  بسته است و پورت A به پورت T  راه دارد) و با فرمان دادن به آن پورت پمپ به حالت اوپن یا باز در می آید و روغن اجازه عبور پیدا می کند.

حالت نرمال اوپن آن دقیقا برعکس  نرمال کلوز می باشد یعنی در حالت عادی که به ولو هیچ فرمانی وارد نشده است مسیر روغن را باز می گذارد و هنگامی که فرمان می گیرد مسیر روغن بسته می شود ( پورت P به پورت A راه دارد و مسیر تخلیه یعنیT بسته است)

این شیر ها به دلیل اینکه فقط یک پورت برای تغذیه ی عملگر دارند فقط می توانند جک را در یک جهت بالا یا پایین کنترل کنند پس می بایست از این شیر در جک ها و عملگر هایی  استفاده شود یا به صورت فنر برگشت هستند یا اینکه یک وزن سنگین بر روی جک قرار داشته باشد و آن را ببندد. نحوه ی کار آن به این صورت است که با یک بار فرمان دادن به شیر، جک باز می شود و با قطع کردن فرمان جک به صورت کامل بر میگردد.

شیر 4/3 (بخوانید چهار سه یا ۴ به ۳ ، عدد اول تعداد پورت های شیر و عدد دوم تعداد موضع های شیر است) :

پرمصرف ترین سری شیرهای هیدرولیک دارای 4 پورت و 3 موضع می باشد به شیرهای دو بوبین مثل شیر برقی هیدرولیک وسط بسته ، شیر برقی هیدرولیک وسط باز ، شیر برقی هیدرولیک P بسته این نام تعلق می گیرد(تمامی این عناوین را خواهید شناخت اصلا پیچیده نیست ).

خصلت مشترک تمامی شیر های این سری دو بوبین بودن آنها است . حالت تحریک نشده ی آنها همان موضع (مربع) وسط می باشد. وسیع ترین حیطه ی  فرمان های شیر برقی هیدرولیک را دارا هستند  که به وسیله نقشه های مختلف خود می تواند عملکرد های مختلفی را در عملگر ها ایجاد نمود . 

فرض کنید قصد دارید یک سیلندر هیدرولیک را که کورس ۲۰ سانتی متر دارد در فواصل ۵ سانی مترو ۱۶ سانتی متری کورس خود متوقف کنید، پس ناگذیرید سری 4/3 را برگزینید.

طرز کار شیر برقی هیدرولیک و فرمان شیر برقی هیدرولیک :

نحوه ی عملکرد شیر برقی هیدرولیک را از فرمان شیر برقی هیدرولیک می توان تشخیص داد . فرمان ها بسیار مختلف هستند ،اگر اصول و منطق نام گذاری را فرا بگیریم می توانیم تمام این فرمانها را بخوانیم و از عملکرد تک تک قطعات مطلع شویم کار بسیار راحتی است پس خوشحال باشید .

بر روی تمام شیرهای استاندارد نماد یا سمبل به صورت خانه های مربعی و خط های راه دهنده در مربع ها حک شده است.

 

شیر برقی هیدرولیک و مربع های مشخص کننده فرمان :

 مربع ها و تعداد آن نشانگر تعداد موضع هایی است که آن شیر می تواند داشته باشد، یعنی اگر  روی یک شیر دو مربع وجود داشته باشد آن شیر فقط در دو موضع مختلف عمل می کند. حال این دو موضع می توانند حالت های مختلفی از حرکت باشد.

شیر هیدرولیک و خط های راه دهنده:

این خط ها داخل مربع ها قرار می گیرند و نشان می دهند که در این مربع(موضع) کدام پورت ها به یکدیگر راه دارند. مثلا اگر در مربع سمت چپ یک فلش ، از پورت P  به پورت A رسم شده باشد  یعنی در این موضع روغن از سمت ورودی روغن به سمت خروجی عملگر 1 راه وجود دارد.

نقشه علائم شیرهای هیدرولیکی
نماد شیر برقی هیدرولیک
انواع شیرهای هیدرولیک pdf

به جهت تکمیل اطلاعات عزیزان علاقمند به تشریح و توضیح نحوه نامگذاری شیرهای هیدرولیک ، نقشه شیر برقی هیدرولیک و بررسی چند فرمان پر مصرف و اصلی شیر های هیدرولیک  چهار راه سه وضعیتی می پردازیم .

فرمان شیر برقی هیدرولیک ، شیر برقی هیدرولیک بسته

 

شیر هیدرولیک وسط بسته (دایرکشنال ولو نرمال کلوز) :

همانطور که در تصویر بالا مشخص است تمام پورت های حالت وسط بسته می باشد یعنی  در حالتی که هیچ فرمان برقی به ولو هیدرولیک داده نشده است، مسیر هر چهار پورت بسته است. برای مثال در این موضع عملگر جک درهرحالتی که باشد ایست کامل خواهد داشت زیرا روغن هیچ راه ورود یا خروجی ندارد . اگر بوبین سمت چپ برق دار شود موضع شیر و به تبع آن مسیر سیال همانند مربع سمت چپ تغییر می یابد و برعکس 

شیر هیدرولیک وسط باز (دایرکشنال ولو نرمال اوپن) :

یکی از  دیگر فرمان های شیر برقی هیدرولیک وسط باز یا نرمال اوپن می باشد. دو پورت P و T در حالت عادی ، نرمال این شیر به همدیگر راه دارند یعنی در حالت عادی و هنگامی که هیچ فرمان برقی به بوبین ها وارد نشود روغن در سیستم دائما سیرکوله می شود. همچنین پورت A و B که همان ورود و خروج عملگر هستند مسیرشان بسته است.

شیر برقی هیدرولیک وسط باز

شیر هیدرولیک P بسته(دایرکشنال ولو پی بسته) :

در حالت وسط و نرمال این شیر مسیر ورود روغن از پمپ به سیستم مسدود می باشد ولی پورت های A,B,T  به همدیگر راه دارند. 

شیر هیدرولیک پی بسته

شیر هیدرولیک وسط H (دایرکشنال ولو وسط اچ):

در میان فرمان های شیر برقی هیدرولیک این مدل به شیر های شناور معروف هستند.

دلیل این نامگذاری این است که در حالت نرمال تمام پورت ها به یکدیگر راه دارند و سیال روغن هیدرولیک به نوعی در بین تمام پورت ها شناور می باشد. در این حالت هر نیرویی به عملگر وارد شود عملگر در همان جهت حرکت خواهد کرد .

شیر برقی هیدرولیک وسط اچ

فرمان های خاص:

در ایران به غیر از فرمان های بالا به تمامی نقشه های شیر برقی ، عنوان فرمان های خاص شیر برقی اتلاق می شود.

نکته مهم بعدی این که هیچ محدودیتی در نوع فرمان ها وجود ندارد.

یک شیر می تواند تلفیقی از فرمان های بسته و  باز باشد یعنی هر کدام از مربع ها یک فرمان و حالت خاص را نشان دهند. این شیر های کنترل جهت معمولا به صورت سفارشی ساخته و برای کارخانجات و صنایع خاص استفاده می شوند.

در ادامه تقریبا تمامی حالت ها و نماد شیر برقی هیدرولیک را ارایه نموده ایم .

انتظار می رود که بتوانید نقشه شیر برقی های هیدرولیک را بررسی و تشریح نمایید .

باتوجه به فایل بالا به  این نکات دقت کنید :

۱) مثال سمبل E با موقعیت اسپول a ، باید EA را بررسی کنید.

۲) سمبل E1-P-A/B قبل از باز شدن

۳) با توجه به پروتکل ISO DIN 1219-1 حالتهای موقت شیر هیدرولیک  ( منظور حالت های گذرایی است که اسپول در هنگام جا به جایی ایجاد می نماید) با خطوط تیره (خط چین) نمایش داده شده اند .

۴) دقیقا یعنی مثلا در مورد E ولو همان ۴-۳ است و دو حالت دیگری که نمایش داده شده (شامل پنج مربع ) در یک لحظه ی کوچک کسری از ثانیه اتفاق می افتد ، که گاهی اهمیتی حیاتی خواهد داشت . 

در ادامه برای تکمیل اطلاعات کاتالوگ شیر برقی رکسرود را ارایه می نماییم 

مطالعه و بررسی اجمالی صفحات ۳ به بعد این کاتالوگ شما را از هر گونه مطالعه ی اضافی بی نیاز می گرداند .

 تا اینجا برای تغییر موضع شیر هیدرولیک و اساسا برای عمل نمودن و فعال نمودن شیر هیدرولیک از نیروی برق یاد نمودیم .

ولی همه می دانند و شما هم باید بدانید که برای تحریک ولو هیدرولیکی نیروهای دیگری مثل باد یا خود نیروی روغن هیدرولیک می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

که در این صورت و برای تغییر مواضع سوئیچی شیر­های کنترل جهت، توسط انواع روش تحریک باید نماد شیر به همراه روش تحریک آن ارایه شود .

در ادامه انواع نماد روش های تحریک شیر های هیدرولیک را ارایه می نماییم .

 

دانلود علائم هیدرولیکی و نماد تحریک شیر های هیدرولیک

توجه کنید در صورتی که از نماد استانداردی برای تحریک استفاده نشود، لازم است روش تحریک توسط یک ستاره مشخص شود و در بخش توضیحات اطلاعات لازم ارایه گردد. شکل عدم استفاده از روش‌های معمول برای تحریک شیر در زیر آمده است.

نماد شیر برقی هیدرولیک وقتی تحریکی غیر از موارد معمول دارد

پدیده هیدرولیک پنوماتیک به جهت ارایه ی شیر برقی هیدرولیک در سایزهای بزرگ در بین ارایه کنندگان شیر برقی و کلا قطعات هیدرولیک متمایز می باشد . 

در مورد سایز های بزرگتر از ۳/۸ اینچ تنها از نیروی برق برای تحریک ولو استفاده نمی شود و یک شیر سایز ۱/۴ به عنوان پیلوت استفاده می شود برای درک بهتر نماد و نقشه ی یک شیر سایز بزرگ ارایه شده است.

شیر برقی هیدرولیک وسط بسته سایز بزرگ

نکات ضروری در هنگام انتخاب و خرید شیر برقی هیدرولیک :

با مطالبی که به آن اشاره نموده ایم حتما به راحتی می توانید کاملا حرفه ای اقدام به تهیه ی شیر برقی هیدرولیک مناسب خود نمایید ولی یک سری موارد تکمیلی لازم به ارایه می باشد 

انتخاب فرمان :

مهمترین بخش انتخاب فرمان مناسب برای سیستم شما می باشد. که به صورت کامل و گسترش یافته با آن پرداختیم . بسیار خوب  جای نگرانی نیست ، با مطالعه ی کاتالوگ شیر برقی های هیدرولیک و مشاهده ی شناسنامه و پلاک موجود روی دایرکشنال ولو ها به این اطاعات دسترسی خواهیم داشت .

سایز مناسب :

مورد بعدی انتخاب سایز مناسب برای کنترل دایرکشنال ولو است. انتخاب سایز رابطه ی مستقیم با مقدار دبی مورد نیاز سیستم دارد.

کمترین مشکلی که در صورت عدم توجه به قوانین انتخاب سایز ولو به آن برخورد خواهیم نمود ، عملکرد نامطلوب سیستم و استهلاک کلی مدار خواهد بود . واضح است که در کاتالوگ شیر برقی هیدرولیک به این اطلاعات اشاره شده .

ولتاژ مناسب :

انتخاب ولتاژ ورودی به بوبین ها نیز کار بسیار ساده ای ولی پر اهمیت و مهمی است. به این صورت که شما باید ضمن پایبندی بی قید و شرط به اصول ایمنی و به واسطه نیروی برقی که می توانید در اختیارد داشته باشید و با توجه به نیازی که سیستم دارد و توقعی که از عملکرد شیر برقی هیدرولیک دارید باید اقدام به انتخاب ولتاژ مناسب برای سیستم یا فقط شیر برقی ها نمایید . برای شیر تامین کنید ، بوبین را انتخاب کنید.

شاید بخواهید یک از وب سایت های مطرح جهان را بررسی نمایید پس به آدرس https://www.eaton.com/us مراجعه فرمایید